Hoofdmenu

Auschwitz-overlevenden leerden ons het elfde gebod: Gij zult niet onverschillig blijven

 Awmonument b  © FaceMePLS

 

Eigenlijk had dit stukje gisteren of eergisteren al geschreven moeten zijn, maar het lukte me niet. De herdenking van Auschwitz maandag hakte er behoorlijk in. Overlevenden die zelf hun verhaal deden. Ver in de tachtig of zelfs in de negentig, stonden ze daar voor een enorme zaal met mensen, die in elk geval voor een groot deel, niets hadden meegemaakt dat ook maar leek op hun ervaringen. Stilgevallen, allemaal diep onder de indruk van wat ze hoorden.

Batsheva Dagan, 94 jaar oud, af en toe door tranen overmand,

Wat een vrouwonvriendelijke Volkskrant dit weekend!

 Volkskrant

 

Een zomerweek schilderen, hele dagen, heerlijk maar het betekent wel een week vrijwel zonder kranten en dat gebeurt me niet vaak. Raar hoor, op zaterdag de Volkskrant pakken en vervolgens ontdekken dat het best kan, dat het echt niet onoverkomelijk is. Sterker nog, ik ergerde me groen en geel. Ik had nog maar twee katernen gezien en ik telde acht artikelen waarin het om vrouwen ging en er was er maar één bij dat over de kwaliteiten van een vrouw ging, maar niet over het uiterlijk.

Het Holocaustmonument komt er, het zal tijd worden!

 weesperstraat

Er groeit gras in de Weesperstraat, ik kan me niet anders herinneren dan dat dit boek bij ons thuis in de boekenkast stond. Het is van Meijer Sluyser, zo’n naam die bij ‘thuis’ hoorde. De eerste druk verscheen in 1961 en ik denk dat mijn vader het niet veel later gekocht heeft. Ongetwijfeld bij de joodse boekhandel Joachimstal, een begrip voor ons. De Weesperstraat vormde voor de Tweede Wereldoorlog het hart van het alledaagse leven in de Amsterdamse Jodenbuurt.

Coöperatie Laatste Wil is onverantwoord bezig

 

Het leven lijkt steeds maakbaarder te worden, maar is de dood dat ook? Het leven is niet volledig zonder die definitieve afsluiting, dat is in elk geval zeker. Hoe het daarna is, daar zullen de grootste geleerden naar moeten blijven gissen. Misschien is het wel de enige vraag die nooit beantwoord zal worden. Je kunt er nieuwsgierig naar zijn, het kan je beangstigen of je kunt je ervoor afsluiten. Maar er zijn ook mensen die er naar verlangen.

LF 2018 Leeuwarden (en de rest van Friesland), Culturele hoofdstad van Europa

LF2018

Al meer dan een jaar zie je overal in de stad de banieren, posters, stickers etc. met daarop het vignet. Een gezichtje waar je zo je mening over kunt hebben. Ik ben er niet kapot van. Twee ronde oogjes, ik zou zeggen ze loensen een beetje,  in een rood gezichtje. Beschamend laat kwam ik erachter, dat dat gezichtje een pompeblêd is. Voor de niet-Friezen, het blad van de Gele Plomp, waarvan er zeven op de Friese vlag staan, in het rood dan.

Nog veel langer dan een jaar  lag de stad overhoop. Op elke straathoek een geel bord.