Hoofdmenu

Wat een vrouwonvriendelijke Volkskrant dit weekend!

 Volkskrant

 

Een zomerweek schilderen, hele dagen, heerlijk maar het betekent wel een week vrijwel zonder kranten en dat gebeurt me niet vaak. Raar hoor, op zaterdag de Volkskrant pakken en vervolgens ontdekken dat het best kan, dat het echt niet onoverkomelijk is. Sterker nog, ik ergerde me groen en geel. Ik had nog maar twee katernen gezien en ik telde acht artikelen waarin het om vrouwen ging en er was er maar één bij dat over de kwaliteiten van een vrouw ging, maar niet over het uiterlijk.

Het Holocaustmonument komt er, het zal tijd worden!

 weesperstraat

Er groeit gras in de Weesperstraat, ik kan me niet anders herinneren dan dat dit boek bij ons thuis in de boekenkast stond. Het is van Meijer Sluyser, zo’n naam die bij ‘thuis’ hoorde. De eerste druk verscheen in 1961 en ik denk dat mijn vader het niet veel later gekocht heeft. Ongetwijfeld bij de joodse boekhandel Joachimstal, een begrip voor ons. De Weesperstraat vormde voor de Tweede Wereldoorlog het hart van het alledaagse leven in de Amsterdamse Jodenbuurt.

Coöperatie Laatste Wil is onverantwoord bezig

 

Het leven lijkt steeds maakbaarder te worden, maar is de dood dat ook? Het leven is niet volledig zonder die definitieve afsluiting, dat is in elk geval zeker. Hoe het daarna is, daar zullen de grootste geleerden naar moeten blijven gissen. Misschien is het wel de enige vraag die nooit beantwoord zal worden. Je kunt er nieuwsgierig naar zijn, het kan je beangstigen of je kunt je ervoor afsluiten. Maar er zijn ook mensen die er naar verlangen.

LF 2018 Leeuwarden (en de rest van Friesland), Culturele hoofdstad van Europa

LF2018

Al meer dan een jaar zie je overal in de stad de banieren, posters, stickers etc. met daarop het vignet. Een gezichtje waar je zo je mening over kunt hebben. Ik ben er niet kapot van. Twee ronde oogjes, ik zou zeggen ze loensen een beetje,  in een rood gezichtje. Beschamend laat kwam ik erachter, dat dat gezichtje een pompeblêd is. Voor de niet-Friezen, het blad van de Gele Plomp, waarvan er zeven op de Friese vlag staan, in het rood dan.

Nog veel langer dan een jaar  lag de stad overhoop. Op elke straathoek een geel bord.

Lody van der Kamp, een rabbijn naar mijn hart

 Lody van de Kamp2 300x300 van: Trouw

Joden en moslims noemen elkaar zo maar hun vijand.  Of het nu persoonlijk is of politiek, of het volwassenen zijn of kinderen, het maakt geen verschil. Het wordt steeds erger, als je voor Israël bent, ben je anti-islam. Als je voor de islam bent, ben je antisemiet. Er ontstaan onbegrijpelijke verbanden. Wilders is idolaat van Israël, maar onderhoudt innige contacten met de Afd in Duitsland. Een ultrarechtse partij die op zijn minst antisemitische trekjes heeft. Trump, ook vriend van Israël, maar met bedenkelijke ideeën over “vreemdelingen”. En ook Martine Le Pen, in Frankrijk past naadloos in dat rijtje.

Van Israël voel ik me al lange tijd geen vriend meer.