Hoofdmenu

Actueel

V&D

 

Zestien was ik toen ik mijn eerste baantje vond, bij Vroom & Dreesmann in Dordrecht. Als ik er nu aan denk, is er niet eens zo veel veranderd. De parfumerie-afdeling ligt bij elk zichzelf respecterend warenhuis nog steeds bij de ingang. Welk dieper commercieel doel daarmee gediend werd en wordt, kan ik ook nu nog niet bevroeden. Elke zaterdag stond ik daar, zag iedereen binnenkomen en als er even niemand was, zag ik het Scheffersplein.

 

Er stonden grote omgekeerde flessen met allerlei soorten eau-de-cologne, bestaat dat spul eigenlijk nog? Van lichtgeel tot donker amberkleurig. Dames kwamen met lege flesjes van Boldoot of soms zelfs van Soir de Paris, een begrip in die tijd. Die wilden ze dan gevuld hebben. Niet met Boldoot en zeker niet met Soir de Paris, maar met een net iets goedkoper merk. En ik rekende zelf af,  met een echte kassa. Heel spannend, maar het mooiste van alles vond ik die ene keer dat de uitverkoop begon. Nu spelen ze het hele jaar door uitverkoopje, maar toen begon die na nieuwjaar. Wij stonden keurig voor negen uur te wachten achter de balie tot onze eerste klanten kwamen en om negen uur stormden, in mijn herinnering, die ochtend hordes mensen naar binnen. Ze hadden buiten al staan wachten. Niemand voor de eau-de-cologne natuurlijk, maar toch…

Kom daar nu nog eens om. De parfumerie-afdeling is van Ici Paris, die verkoopt niet eens geurtjes uit het vat. De mensen bewaren trouwens ook geen lege flesjes meer. En er wordt zó vaak afgeprijsd, dat je gaat denken dat je afgezet wordt, als er maar één bedrag op het prijskaartje staat.

Vandaag liep ik er nog even binnen. Ik geef toe, ik was eerst bij de Hema, om wat foto’s te laten afdrukken, maar daar was de computer buiten dienst. Kom, dacht ik, laat ik dan maar even bij V&D kijken. Op het bord bij de roltrap stond “Fotostudio”  2e etage. Nu is niet geschoten altijd mis, dus ik ging naar boven. Helaas, daar was geen fotostudio, eigenlijk was ik daar al een beetje bang voor, en op het bord was het woord met zwart plakband afgedekt. Jammer, vergeefs dus.

En toch hoort V&D erbij, in Dordrecht, in Leeuwarden en in al die andere stadscentra. Misschien is het jeugdsentiment, maar ik ben blij dat ze in elk geval nog even open blijven.

Miriam Vaz Dias                                                                                                             

Plaats reactie