Hoofdmenu

Actueel

Schuld en schaamte

 

Hoe een voetbalwedstrijd het vernielen van pas gerestaureerd cultureel erfgoed kan veroorzaken, ik snap er niets van. Het gaat alle perken te buiten. Puur uit vernielzucht. In een land waar je te  gast bent.  “Veel drank en speed”, vertelt criminoloog Henk Ferwerda vanmorgen in Trouw. Groepsgedrag,  een gezamenlijke vijand (de politie) en “moral holiday”. Dat alles zorgt ervoor dat de stoppen doorslaan. Van jong tot oud werkeloos of met een baan, student of vader van een gezin. Je houdt het toch niet voor mogelijk. Wat een kuddedieren! Want geloof maar niet dat zo iemand op zijn eentje dat lef zou hebben. Nee, samen zijn we sterk.

 

De Italiaanse rechtbank paste snelrecht toe. Ha, dacht ik, prima, stevige straffen. Negentien maanden celstraf en forse boetes voor de grootste boeven. Helaas, de volgende dag al kwam de teleurstelling. Voorwaardelijke straffen!  En dan maar beweren dat ónze rechters niet streng genoeg zijn.

Plaatsvervangende schaamte, je ontkomt er niet aan. Ook Hans Wiegel schaamt zich diep, laat hij weten. Gelukkig, zegt hij, zijn er particuliere initiatieven. Er wordt geld ingezameld, een gymnasium in Zwolle, Rotterdamse ingezetenen en vele anderen, prima allemaal. Maar nu de regering nog, de gemeente Rotterdam en Feyenoord. Dokken!

Opstelten vindt die initiatieven ook fantástisch. De regering wil ze graag ondersteunen. (O ja, hoe dan?) Zo laten we zien dat we dit niet pikken.

 Prima heren, best, mag van mij, maar vergeten we dan niet wat? Hoe staat het met de daders? Voorwaardelijke straffen! Hoezo? Pas uitzitten als ze weer zoiets uitgehaald hebben? Wel ja, andere fontein?  Ander cultureel erfgoed? Ik heb een ander idee.

Kom op met jullie salarissen en spaarpotten. Zo veel  mogelijk terugbetalen. Alvast maar eens negentien  maanden op het bestaansminimum en alles wat je meer hebt, inleveren!

En die Italianen donderdag? Ik leef tussen hoop en vrees.

Miriam Vaz Dias                                                                                            

Plaats reactie