Hoofdmenu

Actueel

Tuitjenhorn

Tuitjenhorn

Een man is ernstig ziek en ligt op sterven. De behandelend arts bezoekt hem met zijn stagiaire. De injectie die hij toedient is veel te zwaar en de patiënt overlijdt korte tijd later. Het is een fout, ook als het uit compassie is, het is te veel, veel te veel. Daar twijfelt ook eigenlijk niemand aan, ik ook niet. Waar ik bezwaar tegen heb is hoe er wordt omgaan met het uitgebrachte rapport.

 

Allereerst het Achtuurjournaal gisteravond, maar vanmorgen ook Trouw. Rob Trip begint het bericht met “Justitie en andere instanties valt weinig te verwijten”. Trouw maakt het wat mij betreft, nog erger. De kop luidt: “Alleen de huisarts handelde verkeerd”. Om verderop in het artikel overigens te vermelden dat het dreigen met celstraf door Justitie onnodig was en belastend en de inspectie het werkverbod in geen geval openbaar had mogen maken.

Het behoeft geen betoog dat de reacties van zowel Justitie als inspectie een enorme impact hebben gehad op de psychische gesteldheid van de arts. De man wordt voor veertien dagen opgenomen en in die periode ook nog twee maal verhoord. Alsof dat niet belastend is, trouwens.

De gevolgen van alle gebeurtenissen, in eerste instantie natuurlijk door hemzelf veroorzaakt, zijn bekend. Tromp maakt een einde aan zijn leven. Met alle ellende  van dien voor zijn omgeving. Allereerst natuurlijk zijn familie en vrienden, maar ook voor de familie van de overledene, want zij waren opgelucht dat hun familielid niet meer hoefde te lijden.

De discussie over hoeveel invloed het handelen van Justitie kan hebben op eventuele zelfmoord van daders, is een paar weken geleden nog gevoerd met betrekking tot de Limburgse sekszaak. Twee verdachten in die zaak pleegden zelfmoord en de media zagen een direct verband met  het politie- en justitie-optreden. Waarom was daar Justitie medeverantwoordelijk en trof hen bij dokter Tromp geen blaam? 

Wat ik nog het meest mis, bij zowel NOS journaal  als Trouw, is respect voor de familieleden van Tromp. De man leeft niet meer en ook zij moeten ruimte krijgen om onbelast te kunnen rouwen om hun verlies. 

Plaats reactie