Hoofdmenu

Actueel

Spreekkoren, kwetsend bedoeld!

Spreekkoren, kwetsend bedoeld!  

Dit artikel verscheen in verkorte versie op de opiniepagina van Trouw op 18 juni 2015

Spreekkoren op voetbalvelden, ergerlijk en misselijkmakend, schrijft Illya Jongeneel in de Trouw van 16 juni. Tot zover ben ik het met de schrijver eens. Wat volgt, tart mijn voorstellingsvermogen. Jongeneel legt uit dat die spreekkoren kwetsend bedoeld zijn! Ze willen de spelers van hun tegenstander uit hun spel halen en de suprematie van hun eigen club onderstrepen. En ik maar denken dat je naar het stadion komt, om je eigen club aan te moedigen. Niet om de anderen af te breken. Je gaat als supporter volgens mij uit van de kracht van je eigen club. Dat is toch waar je als aanhang voor staat?

Vervolgens zegt Jongeneel dat voetbal, en sport in het algemeen, betekenen, laten zien dat je beter bent dan de anderen. Doe je dat door anderen te beledigen dan? Volgens mij verlaag je je eerder door op anderen te schelden dan dat je jezelf en je club “beter” maakt.

Tja, ze maken gebruik van de hun ter beschikking staande middelen om een actieve bijdrage te leveren aan het streven naar dominantie. Niks sjaals, clublied zingen of gewoon juichen. Of is dat hopeloos ouderwets.  O, en discriminerend is het ook niet, of het nou joden, Limburgers, dikke, of zwarte mensen zijn, maakt niet uit, je roept gewoon wat, of zoals hij zelf zegt, je beledigt mensen ernstig. Maar in het kader van bovengenoemd doel, suprematie bewijzen, is het inherent aan de essentie van sport. Ik ben ervan overtuigd dat de rechtgeaarde sporter er anders over denkt.

Jongeneel is ten slotte bang voor het wegkijken bij of meewerken aan maatregelen die ertoe leiden dat groepen in angst moeten leven omdat ze tot een bepaalde groep behoren. Ik neem aan dat hij hier de schreeuwende supporters bedoelt. Mijns inziens kunnen die dat zelf voorkomen door hun club positief aan te moedigen. Ik heb meer te doen met de échte, sportieve supporters. Zij mogen niet op een hoop gegooid worden met dit soort misselijkmakende aanhang.

Miriam Vaz Dias

Reacties   
+1 #1 Jan putkamer 18-06-2015 18:12
ik ben het volkomen met je eens als trouw Heerenveen supporter erger ik mij ook aan kwetsende spreekkoren gelukkig maken wij dat niet vaak mee anders mogen ze mijn seizoenskaart wel aan een ander verkopen
Citeer
Plaats reactie