Hoofdmenu

Actueel

Hoe help ik in Leeuwarden e.o. vluchtelingen???

 

Het is zondag, de weekendkranten zijn doorgewerkt. Ik heb weer veel gelezen over vluchtelingen. Mensen die nog onderweg zijn, sjouwend met kinderen, wachtend op perrons en bij grenzen waar ze niet over mogen. Politici,  die geen knopen doorhakken en maar praten, of niet praten en doorschuiven. Foto’s gezien, veel foto’s van verdrietige, onzekere en blije mensen. Verdrietig om wat ze missen. Onzekerheid, om wat hen te wachten staat en ook om wat er met hun geliefden gebeurt die achtergebleven zijn. Blijheid, omdat ze veilig zijn en hulp krijgen aangeboden van mensen die ze helemaal niet kennen, maar die hen welkom heten. 

Het NOS-journaal toont me beelden van steden in Nederland die noodoplossingen bedenken en er voor zorgen dat niemand buiten hoeft te slapen. Zo hoort dat in een vrij en welvarend land. Je helpt.

Maar hoe help ik? Al meer dan een week ben ik op zoek naar hoe dat moet. Ik heb me gemeld bij Vluchtelingenwerk en het COA. Naar ik aanneem, met vele anderen. Als we allemaal één vluchteling, of twee of een gezin onder onze persoonlijke hoede nemen, moet het met inburgeren lukken. En dan hoeft dat niet direct te betekenen dat je ze in huis neemt, nee, gewoon contact leggen, elkaar leren kennen, wellicht de weg wijzen en een eerste kennismaking bieden met de taal.

Dat COA en Vluchtelingenwerk geen tijd hebben om dergelijke zaken te regelen, snap ik helemaal. Hun prioriteiten liggen nu bij eerste hulp. Initiatief had ik verwacht van de gemeente Leeuwarden,  maar ook van de Leeuwarder Courant. In Apeldoorn nodigde men de nieuwelingen uit om kennis te maken met ons, onze cultuur, taal en nog wat meer. Dat is het begin toch? Hebben gemeente en regionale kranten daar geen taak? Website opzetten bijvoorbeeld en daar dan ook behoorlijk ruchtbaarheid aan geven via een advertentie met oproep misschien. Wat mij betreft ook posters ophangen hier en daar. Facebook, Twitter, noem maar op.

Begin deze week meldde ik me via Facebook bij de gemeente, met de vraag of hier geen asielzoekers waren die hulp nodig hadden. Ik kreeg een gortdroog antwoord. ‘In Leeuwarden zijn alleen mensen in de opvang die al een verblijfsvergunning hebben’. Weten we dat ook.  Hebben die allemaal al hulp dan? Ligt daar dan niet ook een mogelijkheid?

Over een jaar of twee, drie zijn we Culturele hoofdstad van Europa. Prachtig, ik vind dat geweldig. Maar nu worden we aangesproken op onze cultuur in de breedste zin van het woord.

 Leeuwarden doe iets!

Miriam Vaz Dias                             20-09-2015

Plaats reactie