Hoofdmenu

Diverse

2016, dat was het dan…

 

 20162017

Zittend voor een blanco scherm, laat ik mijn gedachten gaan over het afgelopen jaar. Een beetje columnist schrijft een terugblik toch? Waarom lukt het mij dan niet een passend verhaal in elkaar te zetten? De meest voor de hand liggende oorzaak zit hem in de feiten. Het was geen blij jaar in de buitenwereld, om het maar eens zacht uit te drukken. Als ik terugkijk, zie ik veel politiek, zowel van hier als van het buitenland. Met name de verkiezingen in de Verenigde Staten vroegen veel aandacht. En ook hier was er het nodige aan de hand. Voor terugblikken hierover, verwijs ik naar de kranten. Ik kom daar in het nieuwe jaar vast nog wel over te spreken, vandaag houd ik het positief.

Laat ik het eens anders doen, ik pak een paar voor mij belangrijke columns van het afgelopen jaar, waar ik nog iets aan kan toevoegen.

Op drie januari schreef ik over de vluchtelingen. Ze waren net verhuisd van de grote kale hal, met alleen dunne schotten tussen de slaapruimtes, naar een verbouwd kantoorgebouw, Heliconstate. Op zich een hele verbetering. Gezinnen kregen een kamer en konden zich zo een beetje terugtrekken uit de massa. Er werden fietslessen gegeven, sportevenementen georganiseerd en natuurlijk waren er de taallessen. Ik schrijf in de verleden tijd, omdat het al weer voorbij is. De Heliconstate staat leeg, de bewoners zijn met bussen opgehaald en overgebracht naar AZC’s, verspreid over het hele land. Vaak zonder enig idee te hebben, waar ze heen zouden gaan. Met enkelen heb ik nog contact. Van twee mensen weet ik dat ze inmiddels een woning hebben, de meesten wachten nog.

In maart waren er de aanslagen in Brussel. Op het vliegveld en in de metro vielen veel dodelijke slachtoffers. De daders werden uiteindelijk gevonden. Ze woonden, of hielden zich verborgen eigenlijk in Sint-Jans-Molenbeek, een trieste, verarmde wijk in Brussel, hoofdzakelijk bewoond door buitenlanders. Vandaag schreef Sheila Sitalsing in de Volkskrant, dat er inmiddels rondleidingen georganiseerd worden in de wijk. Bedoeld om te laten zien hoe de wereld er daar voor de bewoners uitziet en ook om te tonen dat er verbeteringen gaande zijn. Er worden activiteiten ontplooid om meer mensen een kans te geven. Ik begrijp de bedoelingen en de mensen die zich laten rondleiden zullen ook zeker het goede voor hebben, maar toch, ik denk niet dat het de juiste manier is om met elkaar in contact te komen.

Nog even iets luchtigers, in het najaar waren we op Bonaire, ik heb daarover een aantal stukjes geschreven en er leuke reacties op ontvangen, waarvoor nogmaals dank.

Ondanks alle rampspoed in het recente verleden en de sombere vooruitzichten in de media, wens ik mijn lezers een voorspoedig en vooral gezond 2017.

Zoek het maar in het kleine, heel veel kleine lichtpuntjes kunnen het donker verdringen!

Miriam Vaz Dias                           28-12-2016          

       

Reacties   
+1 #1 Hennie en Jacqueline 29-12-2016 00:42
Dag Miriam en Hans,
Dank voor de goede wensen en ook voor jullie al het goede voor 2017. Ergens in dit jaar zullen we elkaar wel weer ontmoeten. Miriam, ook dank voor al je gedachten, meningen en ervaringen. Ze stemmen tot nadenken, we praten er over en we scherpen onze meningen. Lieve groet, Hennie en Jacqueline
Citeer
Plaats reactie