Hoofdmenu

Recepten

Charouses

Charouses 

 

Dit gerechtje wordt gegeten tijdens de Joodse paasmaaltijd, de Seideravond. Op die avond wordt verteld over de uittocht uit Egypte, waar de Joden slaven waren. De Charouses symboliseert de metselspecie die gebruikt werd bij het bouwen voor de Egyptenaren. Droevige tijd, charouses hoorde ook niet lekker te zijn, maar dat is het juist wel!

Elke Joodse huisvrouw heeft haar eigen recept, dit is het mijne:

Ingrediënten:

2 friszure appels

½ citroen

100 gram gemengde noten

100 gram rozijnen

50 gram bruine basterdsuiker

1 borrelglaasje zoete Spaanse wijn

2 theelepels kaneel

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en rasp ze niet te fijn.

Vermeng de geraspte appel met het sap van een halve citroen.

Maal de noten grof en meng ze door de geraspte appel.

Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles heel goed door elkaar.

Laat alles een uurtje staan.

Je kunt de charouses eten met een bolletje ijs als toetje, of op een crackertje, zomaar als zoet hapje.

Miriam Vaz Dias

Plaats reactie