Hoofdmenu

Recepten

Chrein, mierikswortel/rode bietensaus

 Chrein

Mierikswortel, het bittere kruid (denk aan Marga Minco) wordt bij de Joodse paasmaaltijd, de Seider, gegeten op een stukje matze. Het staat symbool voor de bittere tijden tijdens de slavernij van de Joden in Egypte. De meeste mensen zijner niet dol op, maar dat betekent niet dat je er niet iets lekkers van kunt maken!

Neem chrein, een saus voor bij vlees of vis, die is samengesteld uit mierikswortel en rode bietjes. Geen gekke combinatie hoor, de bietjes voegen zoet toe aan dat bittere kruid. Voor wie het iets minder scherp wil, vervang de verse mierikswortel door die uit een potje.

Ingrediënten

15 cm mierikswortel, geschild en fijn geraspt of 2 eetlepels uit een potje

3 gekookte rode bietjes

1 dessertlepel honing of lichtbruine basterd

1 ½ dl witte wijn- of appelazijn

Doe bietjes en mierikswortel met de suiker of honing in de keukenmachine en maak er een fijn mengsel van. Voeg dan naar smaak azijn toe. Wel steeds even proeven. Eventueel nog wat zout of peper toevoegen. (is meestal niet nodig)

Verdeel over schone glazen potjes. In de koelkast bewaren.

Miriam Vaz Dias

Reacties   
+1 #1 Heleen 08-04-2020 16:14
Gemaakt. Helemaal goed.
Citeer
Plaats reactie