Hoofdmenu

Recepten

BVK, Betty's Viskoekjes (traditioneel Joods gerecht)

Het recept dat mijn moeder had voor viskoekjes, is niet overgeleverd, dat van mijn zus Betty gelukkig wel! Als ik bij haar kwam, maakte ze negen van de tien keer voor de lunch deze lekkernij. Ik kan ervan dromen, zo heerlijk waren ze. 

Ingrediënten voor plm. 20 viskoekjes. (ze zijn voor het bakken heel goed kant en klaar in te vriezen)

1000 gram witvis, liefst kabeljauw

2 visbouillonblokjes

5 grote, wat kruimige aardappels

3 eieren

Peper, zout

Een flink bosje peterselie

1 of 2 eetlepels bloem

Paneermeel

Olijfolie

Een aanbakvrije koekenpan

Voorbereiden:

Kook de aardappels gaar en maak ze met een stamper of een vork fijn, dus geen keukenmachine gebruiken!

Breng de vis met water en bouillonblokjes aan de kook en laat hem een kwartiertje zachtjes garen.

Klop de eieren los met een lepeltje water.

Meng in een ruime kom de aardappels, de vis, de eieren en de fijngeknipte peterselie. Maak op smaak af met peper en zout. Als de substantie te nat is om er koekjes van te maken, doe er dan wat bloem bij.

Maak met de hand ronde platte koekjes en haal die door de paneermeel.

Bereiden:

Verhit olie in de koekenpan en bak daarin de viskoekjes mooi bruin. Dien ze op met wat mosterd of zure room, chrein (zie mijn recept), maar wat ik het allerlekkerst vind? Gewoon geraspte mierikswortel, mag uit een potje hoor. Stokbroodje erbij, wat frisse salade en je maaltijd is compleet

Miriam Vaz Dias

Plaats reactie