Hoofdmenu

Politiek

Liegen over burgerslachtoffers is ronduit schaamteloos

 Bijleveld19Hennis19Rutte19

Het overkwam me toch weer deze week. Bij mijn dagelijkse routine hoort tegenwoordig ook een tripje langs Twitter. Even kijken naar de altijd weer ergerlijke uitspraken van de man in de VS. De laatste krantenkoppen en nog zo het een en ander. Daardoor zat ik toch weer eens een hele dag bij een Kamerdebat dat bezig was, over de burgerslachtoffers die gevallen zijn bij een zo geheten precisiebombardement in Irak (2015). Het werd uitgevoerd door onze luchtmacht. De vraag was nu of de Kamer wel goed was ingelicht. Dat bleek niet het geval.

Een gezonde veestapel of stapelboeren, waar kiezen we voor?

 Boerenopstand2019

Tractoren zijn niet gemaakt voor de lange afstand. Verbruik wordt dan ook niet berekend per kilometer, maar per uur. Voor zover ik heb kunnen nagaan, verbruikt de gemiddelde tractor zo’n vijf liter diesel per uur. Normaal gesproken zit een boer gemiddeld waarschijnlijk hooguit een paar uur per dag op zo’n enorme machine, maar gisteren en vandaag moet naar mijn idee de CO2-uitstoot een behoorlijke piek vertoond hebben. Met de tractor van Groningen naar Den Haag en weer terug, dat is een dagtaak! Je bent zo acht uur onderweg, nou reken maar uit.

Nu kun je zeggen dat het voor ‘het goede doel’ was, maar daar heb ik toch bedenkingen bij.

Zelfs voor een optimist zijn er donkere wolken.

 Trumpklimaat  © Lectrr 2017

 

 

Van nature ben ik een optimistisch mens, maar als ik tegenwoordig ’s morgens de krant open, begin ik op zijn zachtst gezegd te twijfelen, of ik het wel bij het rechte eind heb. Uiteraard het klimaatprobleem, urgentie van de eerste orde. Niemand kan eromheen, de wetenschap laat het ons allemaal zien en horen. De temperatuur stijgt, de ijskap smelt en dat zijn nog maar de meest zichtbare feiten. Planten en diersoorten verdwijnen en sommige beestjes zullen we niet meteen missen, maar ze vormen wel allemaal schakels in de voedselketen waar wij ook niet zonder kunnen.

Het argument, dat er in vroeger eeuwen ook wel temperatuurstijgingen geweest zijn, helpt niet.

De boerka-wet, pure pesterij

KJ1997 ©Klaas Jan Kliphuis 1997

Het is zondagmiddag, een uur of twee. Het waait wel, het regent niet en de temperatuur is redelijk. Tijd dus voor een wandelingetje. Ik doe dat elke dag en het verveelt eigenlijk nooit. De ene keer zijn de tuinen die ik passeer interessant, een andere keer zijn het de mensen. Vandaag richt ik mij op de laatsten. Een man staat, in een naar mijn smaak onelegante halflange broek, te kijken hoe zijn vrouw de tuin schoffelt. De haarkleur van zijn echtgenote zou je rood of oranje kunnen noemen. Vastgesteld kan worden dat zij vast niet met die kleur haar geboren is, die komt uit een potje. Maar goed, het is haar keus en zo te zien vindt hij het best.

Lodewijk Asscher, houd de normen en waarden van de PvdA hoog!

 937 pvda wil meer daadkracht en kleur in het bestuur van geldrop mierloDeensesdp

In de weekendkrant van NRC stond een column van Kemal Rijken, politicoloog en schrijver. Daarin raadt hij de PvdA aan eens goed naar Denemarken te kijken. In dat land waren vorige week parlementsverkiezingen en de Socialistische partij won daar gigantisch, ten koste van de rechtse Deense volkspartij. De laatste ging van over de twintig naar nog geen negen procent. De PvdA deed het weliswaar niet slecht bij de Europese verkiezingen, maar het valt niet te ontkennen dat die winst alles te maken had met de persoon van Frans Timmermans.

Reden genoeg om eens te kijken naar waar die plotselinge groei van de Deense sociaaldemocraten vandaan komt.