Hoofdmenu

Politiek

Rutte, geen boerenverstand, maar boerenangst!

RutteSchouten © Volkskrant

De boeren maken het ons niet makkelijk. Een paar weken terug schreef ik een column waarin ik mijn begrip uitsprak voor hun problemen. In het kort kwam het hierop neer, dat ieder van ons graag een goed belegde boterham wil, ook de boer. Dat wij daarom een redelijke prijs moeten betalen voor het product dat de boer levert, maar dat de bovenmatige export best wat minder kan. Boeren zouden dus niet afhankelijk moeten zijn van de export. Van hun kant mag je dan verwachten dat zij meedenken over de klimaatcrisis die ons allemaal boven het hoofd hangt.

De afgelopen week nu, veroorzaakte bij mij grote irritatie.

De stuitende arrogantie van Klaas Dijkhoff

 Dijkoff

Het vertrouwen in de Haagse politiek is nog niet vaak zo laag geweest als op dit moment. Nu mopperen we wat af tegenwoordig, over stikstofuitstoot en snelheidsbeperking, vreugdevuren en natuurgebieden. Soms terecht, maar vaak ook niet. Als je sommigen moet geloven, wordt ons van alles afgenomen. Dus wordt er op Twitter en andere sociale media gescholden en getierd. Het maakt er het leven niet aangenamer op.

Soms echter maken politici het er zelf naar. Neem Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter voor de VVD in de Tweede Kamer. Hij maakte het wel heel bont.

Mark Rutte: “Oeps, vergeten!”

Vroem

Wie beweert dat we in rustige tijden leven, heeft het mis. Als we bij Nederland blijven en ons beperken tot de laatste elf jaar, is er heel wat gebeurd. De ramp met de MH17, de vluchtelingencrisis, verval van de jeugdzorg tot een puinhoop. Personeelstekorten in zorg en onderwijs. Kortom, Rutte heeft het best druk gehad. Maar wat roept hij vorige week over de stikstofcrisis? “De grootste ramp die ik in mijn regeringsperiode heb meegemaakt”. Nou snap ik dat wel, Rutte is wat vergeetachtig. Over de 74 doden bij een luchtaanval in Irak zegt hij, dat hij zich niet kan herinneren dat iemand hem dat verteld heeft. Dat was ook al zo met die bonnetjes, misschien moest men het maar eens aan zijn ambtenaren vragen. Zij wisten het misschien, maar sorry, hij wist van niks.

Liegen over burgerslachtoffers is ronduit schaamteloos

 Bijleveld19Hennis19Rutte19

Het overkwam me toch weer deze week. Bij mijn dagelijkse routine hoort tegenwoordig ook een tripje langs Twitter. Even kijken naar de altijd weer ergerlijke uitspraken van de man in de VS. De laatste krantenkoppen en nog zo het een en ander. Daardoor zat ik toch weer eens een hele dag bij een Kamerdebat dat bezig was, over de burgerslachtoffers die gevallen zijn bij een zo geheten precisiebombardement in Irak (2015). Het werd uitgevoerd door onze luchtmacht. De vraag was nu of de Kamer wel goed was ingelicht. Dat bleek niet het geval.

Een gezonde veestapel of stapelboeren, waar kiezen we voor?

 Boerenopstand2019

Tractoren zijn niet gemaakt voor de lange afstand. Verbruik wordt dan ook niet berekend per kilometer, maar per uur. Voor zover ik heb kunnen nagaan, verbruikt de gemiddelde tractor zo’n vijf liter diesel per uur. Normaal gesproken zit een boer gemiddeld waarschijnlijk hooguit een paar uur per dag op zo’n enorme machine, maar gisteren en vandaag moet naar mijn idee de CO2-uitstoot een behoorlijke piek vertoond hebben. Met de tractor van Groningen naar Den Haag en weer terug, dat is een dagtaak! Je bent zo acht uur onderweg, nou reken maar uit.

Nu kun je zeggen dat het voor ‘het goede doel’ was, maar daar heb ik toch bedenkingen bij.