Hoofdmenu

De Tweede Kamer als boksbal

 Wilders

Een verkiezingsprogramma op een A-4tje. Als je zoiets durft te presenteren, heb je geen hoge pet op van je landgenoten. Dan kan het niet anders of je ziet de kiezer als een onderontwikkeld, dom mens. Iemand die nauwelijks tot tien kan tellen en die je dus niet serieus hoeft te nemen. Als je meer blaadjes vult, zo denkt Geert, dan snappen die arme mensjes het niet meer.  Of, en dat kan ook, je vindt dat de inhoud er niet toe doet, als je maar duidelijk maakt, dat er niet naar “het volk” geluisterd wordt. Waarbij je zo formuleert, dat de zinnen recht uit de onderbuik van de samenleving komen.  Over oplossingen heb je het gewoon niet.  

Wat overigens niet op dat ene velletje kon

en wat Wilders dus gisteren breed mocht uitmeten in de pers, is dat hij vier maal per jaar een referendum wil. En niet raadgevend, nee, een bindend referendum. Alsof er geen gekozen parlement bestaat. Alsof de Tweede Kamerleden, die ons, kiezers,  vertegenwoordigen, voor Jan Joker daar zitten. En ja, meneer zit daar zelf ook! Hij kan nog zo laatdunkend over het parlement praten, hij zit er wel, vaak afgewend van de sprekers, met een houding van ”jullie praten maar raak, ik luister toch niet”, maar reken maar dat hij graag gekozen wil worden.

Voor het imago van de Tweede Kamer is het natuurlijk fnuikend. Stel je voor, er wordt voor een wet gestemd, wat wil zeggen dat de meerderheid van onze volksvertegenwoordiging  zijn goedkeuring heeft gegeven en dan komt Wilders met een referendum dat dat voorstel weer afwijst. Je veronachtzaamt zo niet alleen het parlement, maar ook de kiezer. Die had net zo goed thuis kunnen blijven op de verkiezingsdag, zijn vertegenwoordiger wordt weggeschoven als een bak oude kranten.

De Tweede Kamer staat in de peilingen niet op de bovenste plaats, waar het populariteit aangaat. En als het nou nog alleen door  Wilders zou komen, maar de vijand doemt ook elders op. Nu de kieslijsten worden opgemaakt, blijkt, dat van het huidige kabinet maar acht leden zich op de kandidatenlijst laten zetten. De overige twaalf willen wel weer minister, of desnoods staatssecretaris worden, maar geen kamerlid. Dus niet op het blauwe leer, wel op het pluche. Dat betekent, dat wij als kiezers, niet kunnen laten zien, dat we bepaalde bewindslieden liever zien vertrekken, door niet op hen te stemmen. Ze kunnen bij de formatie gewoon weer gevraagd worden.

Ik ben benieuwd waar Wilders volgende week weer mee komt, wat het ook is, de pers zal er weer op duiken en het toneel is aan hem. Als je je plannen dus op één A4tje zet, kom je nog eens gratis in het nieuws!

Miriam Vaz Dias         14-9-2016   illustratie: Hajo, NRC

Plaats reactie