Hoofdmenu

Troonrede staat tot verkiezingen als geel staat tot blauw

 geel en blauw

Schilderen met olieverf is niet eenvoudig, dat vraagt heel veel oefening. Alleen al het mengen van kleuren. Gisteren ben ik met een nieuwe cursus begonnen, de eerste opdracht was: maak uiterst links en uiterst rechts een blokje. Het ene geel, het andere blauw. Tussen die twee blokjes komen ook blokjes, links met veel geel, rechts met veel blauw. Heel geleidelijk ga je zo van de ene naar de andere kant. En dat ziet er prachtig uit, een kleurenladder heet dat geloof ik. Al mengend en schilderend, dacht ik toch af en toe even aan de troonrede en de verkiezingen.  En ik zag een parallel.

Het was Prinsjesdag en de koning las voor, niet wat hij zelf bedacht had,  want het verhaal was geschreven door Mark Rutte en zijn collega’s, en die hadden het dan weer laten schrijven door hun ambtenaren. Spannend was het ook niet, want de media hadden alles al verklapt. Sneu voor de koning, maar dat doen ze elk jaar, dus voor hem was ook dat geen nieuws. Natuurlijk waren er wel grappige hoedjes en de kleding was ook weer heel speciaal, o ja, en de opperstalmeester zat niet op zijn schimmel, want die voelde zich niet lekker, die schimmel dan.  Echt waar, ik bedenk het niet, dat zei Astrid. De schimmel voelde zich niet lekker!  

De Miljardennota van Dijsselbloem laat ik even voor wat het was, financiën zijn niet mijn hobby, laat ik het zo maar zeggen. Jeroen was blij én trots en ook dat schijnt er bij te horen. De minister van Financiën is altijd trots op zijn koffertje. Daarna komt het parlement aan de beurt en eigenlijk is dat de belangrijkste fase. De Kamer controleert immers de regering. Maar dan moet er wel wat over de toekomst staan in de troonrede en mijns inziens ging het meer over wat de regering allemaal wel niet bereikt had in de afgelopen jaren. Veel borstklopperij dus. Maar dat kun je nu niet meer gaan controleren, dat is mosterd na de maaltijd.

In de troonrede stond ook het een en ander over de sociale onrust die Nederland in zijn greep lijkt te hebben. Aanslagen in het buitenland met veel doden en gewonden, vaak opgeëist door IS. Onrust en verdeeldheid onder Turkse Nederlanders die Erdogan-aanhanger zijn of juist verdacht worden van het volgen van Gülen. Vloggers die zichzelf laten zien als ordinaire straatboefjes en de kans krijgen in heel Nederland bekend te worden via DWDD en Pauw.

En uiteraard het vluchtelingenprobleem. Alhoewel, wanneer ik het kabinet zo hoor, hebben ze dát onder controle. De Europese grenzen zijn dicht, een aantal Nederlandse AZC’s kan sluiten. Het Europese beleid steunt op drie pijlers: ten eerste wegnemen van redenen om te vluchten. Daar moeten eerst wat oorlogen voor beëindigd worden en dat kan even duren! Opvang in de regio is twee, hoef ik niets meer over te zeggen, we weten hoe die er uitziet. En ten derde het bestrijden van mensensmokkel over zee, gaat ook niet vanzelf, er verdrinken nog steeds heel veel mensen. De Turkije deal is geslaagd! Mijn maag draait om als ik dat hoor.

Terug naar de Kamer, de afgelopen dagen hebben de fractieleiders en andere woordvoerders elkaar verdrongen voor de microfoons om te vertellen hoe zij willen dat het kabinet het een en ander gaat oplossen. Om behulpzaam te zijn? Nee, om hun eigen verkiezingsprogramma te presenteren. En dat gaat dus nog een half jaartje door. Als de troonrede geel was en de verkiezingsdag is blauw dan kun je zeggen dat het grote kleuren mengen is begonnen. Het geel van de troonrede zal niet blauw worden, denk ik zo. Eerder iets daartussenin, maar dat hoort bij de democratie, zullen we maar zeggen. Laten we hopen op een mooie tint groen, ik blijf optimist.

Miriam Vaz Dias                               23-9-2016

Reacties   
+1 #2 pierre thielen 24-09-2016 22:13
Succes met je nieuwe cursus, Miriam en een mooie vacantie voor jullie!
Ooit schreef ik, in verband met de presentatie van Atte Jongstra's, boek "GROENTE" :

"blauwte x geelte = groente"

Héél veel groente,
groe(n)ten, pierre
Citeer
+1 #1 Marjan 24-09-2016 09:56
Applaus Mirjam!! Wat heb je deze lijst aan dilemma's treffend en met humor onder woorden gebracht.
Vanaf nu kan ik over de politiek en de daarbij horende poppenkast in Den Haag in combinatie met vluchtelingen, integratievraagstukken denken aan ons kleuren laddertje.
En... dankzij jou heb ik een mooie metafoor om het gesprek over deze onderwerpen een beetje luchtig te houden.
Dankjewel.
Citeer
Plaats reactie