Hoofdmenu

Trump, Wilders en Rutte in één weekend, mag het een onsje minder zijn?

 

 trumpwildersrutte

Eten met het bord op schoot, dat doen we niet vaak. Vrijdagavond wel, in verband met de inauguratie van Donald Trump. Niet om het te vieren, meer omdat je zoiets niet mag missen, wil je kunnen meepraten. ‘Apocalypse Now!’ noemde Lea het, niet onterecht, denk ik. Nog meer dan in andere weekends was ik natuurlijk geboeid door de media. De kranten voor de commentaren, Twitter voor het laatste nieuws en Facebook voor de vaak flauwe, maar soms ook geestige aanvullingen.

De rituelen waren niet anders dan bij eerdere inauguraties, er waren alleen andere poppetjes, die voor ons wel een excuus waren voor pittig commentaar.

De klasse van de  Obama’s bijvoorbeeld, tegenover de  Dynasty-achtige sfeer die de Trump-familie aankleeft. De stemming sloeg definitief om, toen de Donald aan zijn toespraak begon. Inhoudelijk had ik niet zo veel verwacht, voor mij heeft de man nauwelijks inhoud, maar dit was werkelijk gênant. Nog protseriger dan anders en ronduit beledigend tegenover zijn voorgangers.  Als je niet beter wist, zou je denken dat hij op verkiezingstournee was. Dezelfde loze beloftes en sneren naar zijn tegenstanders. Een jongetje dat de baas wil spelen, altijd wil winnen en tegelijk vals speelt.

Gevaarlijk is hij, niet eens in de eerste plaats omdat hij bij de knoppen zit, daar zitten ook nog andere en laten we hopen verstandiger lieden bij. Nee, ik vind hem gevaarlijk omdat hij onberekenbaar is. Hij zegt wat hem voor de mond komt, kent zijn grenzen niet. Hij is iemand die moet en zal winnen. Het woord verliezen geldt slechts voor de ander, niet voor hem. Hoe kan het zijn dat het in de eerste dagen na een inauguratie alleen maar gaat om het aantal aanhangers dat in Washington aanwezig was, over hoe de pers weer ‘vals speelde’ en tegen hem was. Zijn persmedewerkers beschuldigden de media van liegen en noemden hun eigen waarheden  ‘alternatieve feiten’, wat volgens mij op zijn minst betekent, dat die waarheden verdraaid zijn en dát noemen we meestal liegen.

In drie dagen tijd heeft de nieuwe president al een streep gehaald door een belangrijk internationaal handelsverdrag, TPP én door Obama care.  Zonder daarvoor een alternatief te hebben. Dat moet nog bedacht worden. Hoezo zorg voor de gewone man? Vandaag werd ook bekend dat meneer weigert zijn belastingstukken te overleggen. Dat zou hij doen na de verkiezingen, maar nee hoor, zijn perschef liet namens hem weten dat dat de mensen toch helemaal niet interesseerde! Terwijl hij zelf toegegeven heeft te weinig belasting betaald te hebben.

Alsof dit allemaal nog niet genoeg was voor één weekend, was daar in Koblenz ook nog de bijeenkomst van Europese populisten, met Geert Wilders voorop. Geflankeerd door Marine Le Pen uit Frankrijk en Frauke Petry uit Duitsland. Ik vond het er grimmig uitzien. Ze voelen zich gesteund door de verkiezing van Donald Trump. Patriottisme, lees “eigen volk eerst” wat de klok slaat en anti-EU. Daar houden de overeenkomsten trouwens op, over andere zaken verschillen de populistische partijen in Europa behoorlijk van mening. Maar bedreigend voelt het wel.

Dan is het maandag en denk je alles gehad te hebben. En dan? In de krant van vanmorgen een paginagrote advertentie van de VVD met een brief van Mark Rutte die verdacht veel lijkt op  wat de PVV bij monde van Wilders verkondigt.  ‘We voelen een groeiend ongemak wanneer mensen onze vrijheid misbruiken om hier de boel te verstieren, terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor die vrijheid. Dat gevoel heb ik namelijk ook. Doe normaal of ga weg’.

Voor mij even geen tv meer, ik eet gewoon aan tafel, minstens tot het volgende weekend!

Miriam Vaz Dias   23-1-2017

Reacties   
+1 #3 Liesje 24-01-2017 14:37
Je hebt de spijker weer op z'n kop geslagen! Het is inderdaad diep
triest wat er op dit moment in de wereld gaande is! En dan die zogenaamde "brief" van Rutte! Je kunt alleen maar hopen dat de geschiedenis zich niet herhaalt maar het doet wel angstig veel denken aan de jaren dertig van de vorige eeuw!
Citeer
+1 #2 Marjan 24-01-2017 09:56
:cry: koude rillingen Mirjam. Je zet het op een eenvoudige manier op een rijtje: De "ik,ik, ik (wij) - krachten" in De Verenigde Staten, Europa, Nederland......
Ik voel angst bij het volgen van deze ontwikkelingen. Waar gaat dit naartoe? Hoe verhoud ik mij hiertoe?
Misschien is samen.... aan tafel eten..... op dit moment ...... wel de beste oplossing.

WIJ, dat zijn ZIJ (Laura van Doldron - standup filosofe in haar programma WIJ)
Citeer
+1 #1 Klaas Jan 23-01-2017 22:29
Nou, die VVD. Hun mond vol van moraal en zie nu alweer die bonnetjesaffaire! Is dit normaal?
Citeer
Plaats reactie