Nou heeft Pechtold het gedaan!

Categorie: Politiek
Geschreven: woensdag 24 mei 2017 22:53
Gepubliceerd: woensdag 24 mei 2017 22:53
Geschreven door Miriam

 AlexanderP

Het gesprek tussen Alexander  Pechtold en Gert Jan Segers bij informateur Edith Schippers heeft nergens toe geleid. Op zich kwam dat niet onverwacht. Beide heren hadden al veel eerder aangegeven dat de verschillen groot waren, misschien wel te groot. Het ging echt niet alleen om het zelfgekozen levenseinde, waar D66 zich hard voor maakt. Er waren er meer, over Europa bijvoorbeeld, verschillen  de meningen ook nogal. Volgens Segers, vandaag in de NRC, heeft Pechtold allerlei gevoelige onderwerpen op tafel gelegd. “En je kunt niet verwachten dat ik bij voorbaat van alles zou moeten opgeven”. Nee, dat verwachten we ook niet. Pechtold zal vast niet gedacht hebben dat hij Segers even in een hoekje van de Stadhouderkamer zou kunnen zetten met een pleister op zijn mond, zeggende  “Je mag er best bij komen zitten, maar  dan wil ik je de komende vier jaar niet meer horen!”

De bedoeling van een dergelijk gesprek is het inventariseren van eventuele struikelblokken. Kijken waar je elkaar iets zou kunnen toegeven, of waar dat niet het geval is. De meest gevoelige punten moeten toch in elk geval wederzijds bekend en erkend worden. Je kunt mij niet vertellen dat Gert Jan Segers daar geen rekening mee heeft gehouden. Hij is een man die best weet wat hij wil en die dat gewoonlijk ook uitdraagt.  Sterker nog, hij wilde alleen komen  als hij “gewenst” was.  Kennelijk was dat geregeld, want hij kwam.  Mevrouw Schippers sprak zeker drie uur met de heren, maar ze kwamen niet nader tot elkaar. En wat gebeurt er nu? Alexander Pechtold krijgt de zwarte piet. Hij heeft de deur op slot gegooid. Hij is “van de weg geraakt” klonk het in Den Haag. CDA en VVD voorop.

Ondertussen hebben alle andere partijen allang blokkades gelegd, los nog van de PVV, waar, mijns inziens terecht, niemand mee samen wil regeren.  Buma wil niet meer met Groen Links en geen links-christelijke coalitie, zelfs  niet als hij dan premier mag worden. Rutte acht de kans op een coalitie met Groen Links  0,0. Roemer wil niet met de VVD. Asscher wil zijn beurt liefst helemaal voorbij laten gaan.  Tot nu toe was het Pechtold die alle deuren open hield. Nu is er één kandidaat-partij waarvan hij zegt dat het daarmee niet gaat lukken en nu is hij de boosdoener. “D66 stort formatie in chaos” kopt de NRC. Kom nou, was het maar zo simpel. Dan zou het een kwestie zijn van D66 terugsturen naar de oppositiebankjes en het dan verder gezamenlijk oplossen.  Maar die gezamenlijkheid is ver te zoeken. De enige partij die in alle modellen voorkomt, is D66. Een progressieve middenpartij, maar wel een met principes en ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat Pechtold met zijn achttien zetels in het parlement, niet van plan is om als enige progressieve partij in een rechts gericht kabinet plaats te nemen. Alleen omdat zijn zetels nodig zijn. Dat hebben zijn kiezers vast niet bedoeld!

Er zijn nog andere opties, als je ze zien wilt. Een ervan is een minderheidskabinet en dat is helemaal  niet zo gek. Niet van te voren een akkoord van twintig kantjes, waarin vaak te veel water bij de wijn is gedaan.  Als de verschillen werkelijk zo groot zijn, laat dan bij elk wetsvoorstel de Kamer via debatten maar uitmaken, of er een meerderheid voor te vinden is. Klinkt mij in elk geval zeer democratisch in de oren.