Hoofdmenu

Ik wil Tjeenk Willink wel een handje helpen!

 TjeenkWillink

Soms kan ik terugverlangen naar de dagen voor 15 maart. Ach, de wereld en vooral Nederland, zou er zo veel beter uit kunnen gaan zien. Al die ideeën waarmee Rutte, Pechtold, Klaver en anderen strooiden, als die nou eens werkelijkheid  zouden worden. Ja, goed gezien, Buma komt niet in mijn rijtje voor, maar van hem hoorde ik ook meer over wat hij niet wilde, dan wat wel. Dromen was het, zacht dromen, stiekem wetend dat de werkelijkheid er anders uit zou gaan zien.  O, er werd wel gekibbeld, natuurlijk, maar straks gingen ze fijn samenwerken. Niet waar?

Het zou voor de hand liggen om te beweren dat we nu in een nachtmerrie beland zijn, maar zo is het niet.

Het lijkt meer of de heren in een groot donzen bed willen liggen, waar niet voor iedereen plaats is en dat ze dan beginnen te trappelen en er af en toe iemand net te ver op het randje ligt. Met alle gevolgen van dien. Eerst kwam dan mamma Edith Schippers even om het dekbed recht te trekken en ze een standje te geven. Nu is het klaar met spelen, opa Tjeenk Willink is uit ander hout gesneden. Hij wil spijkers met koppen slaan. Luisteren nu, niet meer spelen!

Nou ben ik maar een leek, gewoon een geïnteresseerde krantenlezer. Maar soms kun je dan aardige ideeën opdoen. En het wordt nog leuker, als je daar dan in gedachten samenhang in kunt aanbrengen. Laat ik eens wat proberen.  In een eerdere column noemde ik al het beeld van een minderheidskabinet. Kijk naar Macron, de nieuwe Franse president, die deed dat ook, hij stelde een kabinet samen van deskundigen. Dus niet allemaal partijgenoten, hij heeft trouwens niet eens een partij, maar een beweging. Hij koos vakmensen die  verstand van zaken hebben! Dat zou hier ook kunnen. Dijsselbloem bijvoorbeeld zou kunnen blijven op Financiën. Hij doet en deed het goed, krijgt (inmiddels weer) waardering in de EU en waarom zou je hem daar dan niet laten. Voor Justitie wordt het misschien even zoeken, voorlopig in elk geval maar even geen VVD’er lijkt me zo.

Tja en dan zo’n regeerakkoord, dat zou ik maar eens overboord gooien. Waarom zou je van te voren een koehandeltje moeten drijven over zo veel zo diverse onderwerpen. Met het risico dat alle plannen verwateren? Je kunt migratie niet wegstrepen tegen het milieu, of rekeningrijden tegen de zorg. De Tweede Kamer beschikt over vaste commissies, een commissie voor justitie bijvoorbeeld, voor defensie of voor onderwijs. In zo’n commissie zitten mensen die van dat onderwerp verstand hebben. Zij zouden voorstellen kunnen doen aan de Kamer over een te behandelen onderwerp. Alle partijen zijn vertegenwoordigd in die commissies, niemand wordt tekort gedaan. Zo kunnen wetsvoorstellen toch ook gemaakt worden. En ja, je krijgt dan bij stemmingen wisselende coalities, geen probleem lijkt me zo. Als een partij absoluut tegen een voorstel is, kan die nog steeds tegenstemmen. Democratie ten top!

Als ik meneer Tjeenk Willink was, wist ik het wel. Allemaal een schop onder hun kont en aan het werk!

Reacties   
0 #1 Marijke van der Sar 11-06-2017 18:32
Kun je dit artikel bij Tjeenk Willink + de partijen die een minderheidscabinet zouden kunnen vormen, laten bezorgen? Ik denk dat heel veel Nederlanders het met je eens zijn, hetzelfde hebben gedacht. Laat maar per wetsvoorstel een meerderheid gezocht worden. En vakministers (deskundigen) in het kabinet, ongeacht hun kleur. Weg met handjeklap en koehandel.
Citeer
Plaats reactie