Hoofdmenu

Deze week een nieuw kabinet, voor hoelang en met of zonder Hennis?

 HennisCopyright ANP

Al meer dan tweehonderd dagen wordt er onderhandeld in Den Haag, althans dat zeggen ze. Het klopt niet helemaal, hoor. Er zijn inderdaad tweehonderd dagen verstreken sinds de verkiezingen, maar dat wil niet zeggen dat er al die dagen onderhandeld is. Er werd natuurlijk ook ruggenspraak gehouden, of zo je wilt, er waren onderonsjes tussen partijen en ja, er werd zelfs even vakantie gehouden. Maar toch, het wordt een nieuw record, de langste formatie ooit. Zelfs Angela Merkel maakte er vorige week een opmerking over na haar herverkiezing.  Deze coalitie heeft maar een meerderheid van één zetel in de Kamer. Dat betekent afspraken maken tot achter de komma. Veel water bij de wijn in glazen die voortdurend op omvallen staan.

Of er al of niet het Wilhelmus moet worden gezongen door scholieren en of het Rijksmuseum moet worden bezocht?  Zo belangrijk, vooral voor het CDA dan. Maar als het aankomt op het Kinderpardon, of het opnemen van vluchtelingen die nog steeds verkommeren in Italië en Griekenland, dan geeft Buma niet thuis.  De onderhandelaar van deze zich christelijk noemende partij met het gezin als hoeksteen van de samenleving, wil kinderen, die hier geworteld zijn, geen toestemming geven om te blijven. Nee, want ze hebben niet voldoende meegewerkt aan hun uitzetting. Het gaat om twaalfhonderd kinderen, honderd kinderen met hun ouders per provincie. Kunnen we dat niet aan? Ja, goed, er mogen dan weer wel tweehonderdvijftig vluchtelingen per jaar meer uitgenodigd worden.  Hoe zou zo’n overleg gegaan zijn? “Nee, die kinderen kunnen niet blijven, dat heeft een aanzuigend werking.”(Buma) “Maar laten we dan wel tweehonderdvijftig mensen erbij nemen uit Griekenland of zo, dan doen we toch wat.” (Segers en Pechtold) “Oké, doen we, volgende onderwerp.” (Zalm)

Ook voor Mark Rutte en de VVD is het wederom zwaar weer. Deze week verdween de vijfde bewindspersoon van die partij in één kabinetsperiode en niet zo maar een. Mevrouw Hennis van Defensie nam haar verantwoordelijkheid na het vernietigende rapport van  de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de dood van twee militairen door ondeugdelijke munitie, op een missie in Mali. De bewindsvrouw is voluit in debat gegaan met de Kamer, de koninklijke weg, noemt men dat.  Prima gedaan, mevrouw Hennis. Vervolgens heeft ze ook de enig juiste consequentie getrokken en is ze opgestapt.  In haar kielzog Generaal Middendorp meenemend, de Commandant der Strijdkrachten, maar die was deze week toch al voor het laatst.

Of Jeanine Hennis terug komt in het nieuwe kabinet is afwachten. Haar bijdrage kan node gemist worden. Het is iemand met veel internationale ervaring, onder andere in het Europees parlement. Er kan haar persoonlijk trouwens  niet eens zo veel aangerekend worden. Op Defensie is jarenlang bezuinigd, dat begon al ver voor haar aantreden. Het parlement heeft dit overigens ook laten gebeuren. Ze had wel afgelopen zomer, toen ze het conceptrapport kreeg, meteen uitgebreide maatregelen moeten nemen en niet pas toen het definitieve rapport vorige week verscheen. Nu lijkt de ophef daarover aanleiding om te handelen.

Tja, en dan die andere twee partijen, D66 en CU, Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers dus. Ik heb ze de hele week nog niet gehoord. Volgens mij zitten ze nog op adem te komen van al dat slikken. De ene brok na de andere kregen ze door de strot geduwd. Inderdaad, slikken of stikken. Om het maar bij de vluchtelingen te houden, dit akkoord bevat niets of bijna niets van wat zij in hun verkiezingsprogramma beloofd hebben. Hoe leg je dat uit aan je kiezers? Wat blijft er over van hun vertrouwen in jouw partij?

Er is al heel veel uitgelekt over de plannen van de nieuwe coalitie, maar over het milieu heb ik nog weinig tot niets gehoord. Behalve dan dat er weer kilometers asfalt bij komen en de voorstellen van D66 en CU voor de verlaging van de CO²-uitstoot danig zijn afgezwakt. Te ambitieus, volgens Rutte.

Een formatieperiode van tweehonderdtien dagen, het is niet niks. Zal Rutte III  het wel zo lang volhouden?

Miriam Vaz Dias

Plaats reactie