Hoofdmenu

Artikel 1

Rechtsongelijkheid, een raar woord, als je het goed bekijkt. Het zou over schoenen passen kunnen gaan, je rechtervoet iets groter dan de linker. Het kan ook met linkshandigheid te maken hebben natuurlijk. Ik als ervaringsdeskundige weet, dat bepaalde gebruiksvoorwerpen voor rechtshandigen gemaakt zijn. Misschien kun je er zelfs het ongelijk van Wilders mee aangeven. Maar daar gaat het niet over. Rechtsongelijkheid is een heel belangrijk woord, sterker nog, in onze grondwet wordt het in artikel 1 omschreven:

 

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

De rechtspraak is er voor iedereen, zie tweede deel van het artikel. Je zou zeggen dat dat voor iedere jurist gesneden koek is, wat zeg ik, wij allen behoren te weten dat verschil maken in rechten verboden is. Volgens mij is er dan ook maar een man in Den Haag, die beweert dat het anders is. Ja die, Fred Teeven. Nou, misschien twee, zijn baas Opstelten, zal het vast met hem eens zijn.

De staatssecretaris moet bezuinigen. En wat doet ‘ie? Hij verhoogt de griffiekosten om een drempel te leggen voor de rechtsspraak. Een commissie moet dan bekijken of het wel nodig is dat de niet-vermogende naar de rechter stapt. De Tweede kamer is het er niet mee eens en hij weet dondersgoed dat er uitspraak hierover aanstaande is uit Europa. Maar daar kan hij niet op wachten. Hij gaat door.

Het begint een patroon te worden. Denk maar aan bed brood en bad voor de asielzoekers. Hij vertikt het om mee te betalen, wil er niet aan tot er een uitspraak ligt van de Europese ministerraad. Pas als hij moet, gaat hij overstag.

Ik zou Fred willen aanraden vanavond artikel 1 nog eens door te nemen. En dan moet Opstelten hem maar overhoren morgen.

Miriam Vaz Dias                                                                                                                            

Plaats reactie