Hoofdmenu

Rutte moet beter op de ‘kleintjes’ passen!

koffertje miljoenennota © De Derde Kamer

Hoera!! Volgend jaar gaat 96 %  van de Nederlandse bevolking er financieel op vooruit. Niet gek hoor, het gaat goed met de economie en dat gaan we merken! Kranten en andere media strooien met koopkrachtplaatjes, dat zijn tabelletjes waarop je kunt zien wat het voor jou gaat betekenen. Interessant hoor, ik zoeken, maar onze situatie klopt natuurlijk nooit helemaal met wat de economen in hun voorbeelden hebben opgeslagen. Nou ja, we zien het wel, op vakantie gaan van de verhoging zit er niet in, vermoed ik, maar dat hoeft ook niet, wij hebben niet te klagen. De gepensioneerden delen trouwens in de feestvreugde dit keer. Ik heb begrepen, voor het eerst sinds jaren.

En toch, er blijft iets haken in mijn gedachten. Wie zijn nou de mensen die er niet op vooruit gaan. Mijn eerste gedachte was, het Koningshuis, misschien kom ik dan niet meteen aan die vier procent, maar het scheelt een slok op een borrel, als zij die 1,6 procent gewoon in de pot laten zitten. Dat blijkt niet waar, er komt €20.000 per jaar bij voor de man die elk jaar de Troonrede moet voorlezen. Overigens ook geen sinecure, dus laat dat maar rusten.

De directeuren van grote bedrijven dan, of voorzitters van Raden van Bestuur van, ik noem maar wat, Shell, Unilever of ING. Dat zijn er niet zo veel, maar ze nemen wel een flinke hap uit de taart. Als zij alleen al die anderhalf procent verbetering niet krijgen, houden we waarschijnlijk nog over! En daar kunnen dan ook wel de bestuursvoorzitters bij van de verzekeringmaatschappijen, grote ziekenhuizen en scholengemeenschappen bij. Volgens mij loopt het dan lekker op. Maar ik heb ze niet gezien in de koopkrachtplaatjes in de krant. Ja, ze zien Rutte aankomen!

Maar ik heb ze wel gevonden, die vier procent. Ik moest behoorlijk zoeken, want in die tabellen zijn ze kennelijk niet zo interessant. Het gaat om de mensen met de laagste inkomens. Voor wie elke euro telt. Zij gaan er gemiddeld anderhalf procent op achteruit! Hoe dat komt? Tja, je kunt wel pronken met belastingverlaging, maar de laagstbetaalden zitten onder de grens van de inkomstenbelasting, daarvoor worden zij niet aangeslagen, dus zij hebben daar niks aan. Het gaat om zo'n 300.000 mensen. Als zij er allemaal 500 euro bij krijgen, kost dat €150.000.000. Dat lijkt veel, maar op een begroting als deze, is het peanuts. Deze laagstverdienenden zijn het wel die merken dat de eerste levensbehoeften duurder worden. Drie procent op de lage BTW, oftewel deze BTW wordt verhoogd met 50%! Dat betekent groente, fruit, brood enzovoort. Als je niet veel te besteden hebt, komt dat hard aan. Geen zinnig mens komt toch op dat idee! 'De consumptie verminderen’, noemde Sybrand Buma dat gisteren, toen hij met Klaver discussieerde, 'dat zou GroenLinks moeten aanspreken'. Jaja, maar dan haal je wel het een en ander door elkaar, dat geldt namelijk, meneer Buma, voor luxegoederen. Zaken die we eigenlijk niet echt nodig hebben en die het milieu belasten, die zouden we wat minder kunnen kopen, maar niet onze dagelijkse boodschappen.

Degenen die afhankelijk zijn van een uitkering, komen er ook bekaaid af. Zij krijgen er weliswaar 0,9 procent bij, maar voor hen geldt bovenstaande ook, geen verlaging belastingen, wel verhoging BTW. Was het nou zo moeilijk geweest om dat de voorkomen? Ik weet nog wel 1,9 miljard te liggen hoor.

Ach, meestal komt er van die koopkrachtplaatjes niks terecht, maar op zijn minst de intentie om de zwaksten te laten meeprofiteren van de groeiende economie, die heb ik gemist!

Miriam Vaz Dias

Reacties   
+1 #1 Giny Hopster 20-09-2018 16:58
Dag Miriam,

Mooi helder verhaal.
Rationeel weet je dat al die prachtige verhalen over dat iedereen er op vooruit gaat niet kloppen.
Fijn dat jij dat met cijfers die dat bewijzen duidelijk hebt gemaakt.
Groet Giny
Citeer
Plaats reactie