Hoofdmenu

Mijn eigen Vergelijksite!

 

Onderwerp van vergelijking: foutief declareren door politieke personen.

Gisteren bleek uit onderzoek van NRC Handelsblad dat  Tweede Kamerlid Mark Verheijen van de VVD ten onrechte duizenden euro’s reiskosten declareerde, toen hij gedeputeerde was in Limburg.  Privé-uitgaven, campagnekosten en kosten als lid van het landelijke VVD-bestuur bracht hij, in strijd met de gedragscode en declaratieregels, in rekening bij de provincie.

 

Verheijen klonk bijna blij toen hij op de radio bekende fouten te hebben gemaakt. “Ik ga het alsnog betalen, goed dat NRC er achter kwam, dat was gewoon stom”. Maar ernstig vond hij het niet. Met de dienstauto van de provincie op pad en dan doodleuk ook nog eens declareren bij andere opdrachtgevers. “Tja, ik had twee banen en dan gaat er wel eens iets mis!” Op de vraag van de verslaggever over het dinertje met zijn vriendjes Van Reij en Van Pol waarbij een flesje wijn van honderdzevenentwintig euro soldaat werd gemaakt, ja, dat hoorde natuurlijk niet bij zijn politieke functie waar bezuinigen hoog op de agenda staat. Allemaal toegegeven. Maar toch geen reden om op te stappen?

Dat laatste vindt premier Rutte ook. "Als je honderden ritten maakt voor bepaalde nevenfuncties en je maakt een paar keer een declaratiefout, die wordt vastgesteld en die je terugbetaalt, dan vind ik het eerlijk gezegd allemaal erg opgepompt wat er vandaag in de krant staat". En Halbe Zijlstra? Die noemt het op BNR radio ,” een serieuze poging om hem te beschadigen en daar ga ik niet aan meewerken''. Hij heeft ,,een paar fouten'' gemaakt, dat heeft hij ,,ruiterlijk'' erkend en hij moet het te veel ontvangen geld terugbetalen. Maar het verhaal dat daarvan is gemaakt, is ,,gewoon opgeblazen''.

Maar nu even terug naar 2012. Voor de PvdA zit Cor Verdaas in de Tweede Kamer. De PVV van de provincie Gelderland beschuldigt hem van frauduleus handelen met reisdeclaraties in de tijd dat hij gedeputeerde was daar, maar kreeg onvoldoende steun in de Staten. Wat was het geval? Verdaas woonde nog in Zwolle, niet in Gelderland dus, wat verwacht wordt van een gedeputeerde. Maar Verdaas wil de provincie niet opzadelen met hoge kosten en declareert dus reiskosten van Nijmegen naar Arnhem, wat hem veel minder oplevert. Oké, Verdaas heeft dit akkefietje niet gemeld bij zijn sollicitatiegesprek met Rutte. Eigenlijk was de sop ook de kool niet waard. Hij heeft zich niet verrijkt!  Maar als hij dan uit eigener beweging opstapt, vindt Halbe Zijlstra dat terecht. Had hij het maar moeten vertellen.

Zeker zoals Verheijen gisteren op de radio!

Miriam Vaz Dias                                                                                

Plaats reactie