Kinderen zouden de VVD links (of rechts) laten liggen!

Categorie: Politiek
Geschreven: maandag 19 november 2018 16:56
Gepubliceerd: maandag 19 november 2018 16:56
Geschreven door Miriam

KinderenTK ©AD.nl

Vanmorgen vroeg Jan Ettema uit Zwolle zich in de Volkskrant af, of het geen tijd werd voor een bindend referendum. Maar dan een, zoals we het nog nooit beleefd hebben. Een kinderreferendum . Het ging uiteraard over wel of niet zwarte Piet. Ik vond dat een heel goed idee. Ik denk, als je kinderen ernaar zou vragen, zij het prima zouden vinden als Piet wit, groen of paars op de boot zou staan. En zeker als ze zouden weten dat kinderen van dezelfde leeftijd als zij zelf, zich dan ook feestelijk zouden kunnen voelen. Kinderen zijn namelijk van nature veel socialer dan volwassenen. Ja, ik weet het, die zijn ook als kind begonnen, maar in de groei naar volwassenheid hebben ze te veel vooroordelen gehoord. Van wie? Van de grote mensen natuurlijk.

Het begint bij de omgeving, hoe veelzijdiger die is, hoe beter. Natuurlijk zien ook kinderen verschillen, die zijn er, maar dat wil niet zeggen dat de een beter is dan de ander. Als volwassenen hebben wij, wat dat betreft, een grote verantwoordelijkheid. Wij kunnen laten zien dat we respect hebben voor onze medemens, hoe hij of zij er ook uitziet. En empathie is ook broodnodig. Weten hoe het voor een ander voelt om beschouwd te worden als niet gelijkwaardig. Den Haag, de regering heeft de taak ons te laten weten dat ze er voor alle Nederlanders is, dat verschil maken er niet bij hoort. Helaas, de minister-president (VVD), hield in de week voorafgaand aan de aankomst van de Sint zijn lippen stijf op elkaar. Pas vanmorgen sprak hij zich uit, en zelfs toen was hij niet echt duidelijk. Hij had het over “aso’s, die het verpesten voor iedereen, zeker voor de kinderen”. En vervolgens zegt hij: “dat hij helemaal niets heeft met Zwarte Piet-extremisten, noch voor noch tegen”. Is dat een standpunt van de leider van de regering? Is dat het goede voorbeeld geven? Ik dacht het niet. Ik hoor Trump nog zeggen: “on both sides are nice people” over Charlottesville vorig jaar. (Waarmee ik de mensen en gebeurtenissen daar nadrukkelijk niet op één lijn wil stellen met de zwartepietdiscussie hier.)

Er is nog meer waar kinderen zich over zouden moeten kunnen uitspreken. Vanmorgen dienden GroenLinks, PvdA en SP een motie in, een voorstel voor extra toezicht op de zorg voor ernstig zieke kinderen in asielzoekerscentra. Deze motie werd ingediend naar aanleiding van een item bij RTL Nieuws. De zorg en voorzieningen dienen in een lijn te worden gebracht met het VN-verdrag voor mensen met een handicap. De motie haalde het niet, de gehele coalitie stemde tegen. Van de VVD verbaast niets mij meer, die partij wil Baudet en Wilders liefst rechts inhalen. Het CDA kan mij ook niet meer echt verrassen. Maar D66 en ChristenUnie stellen mij diep teleur.

Tot slot het nieuwste bedenksel van de VVD, geen discretionaire bevoegdheid meer voor de staatssecretaris van Vluchtelingenzaken. Harbers zou dan, in schrijnende gevallen niet meer de hand over het hart hoeven te strijken. Zulke zware beslissingen zijn zó belastend. Tja, moet je maar geen staatssecretaris willen worden! Maar ook dit ideetje is alleen maar bedoeld om onder de duiven van PVV en FVD te schieten. Als je daar nog bij optelt, dat een kinderpardon voor (slechts) vierhonderd kinderen er ook al niet in zit…

Als ik kind was, wist ik het wel!

Miriam Vaz Dias