Hoofdmenu

Pas op, de VVD probeert rechts in te halen!

 

 VaasjeRutte Vaasje, eigen werk

“De verkiezingen komen eraan!” We zeggen het regelmatig tegen elkaar en zo langzamerhand is dat ook waar, om precies te zijn, over negen weken en vier dagen staan we weer met een rood potlood in de hand in zo’n klein hokje met voor ons een veel te groot blad met veel te veel namen erop. Maar goed, je moet wat te kiezen hebben, niet waar. Overigens, het zijn provinciale verkiezingen, dan is de opkomst altijd laag en onze invloed op het Haagse is er dan alleen indirect. Wij kiezen de leden van de Provinciale Staten en die nieuwe Statenleden mogen vervolgens de leden van de Eerste Kamer kiezen. En dat laatste gebeurt pas op 27 mei.

De VVD is wel zeer bijtijds begonnen deze keer.

Klaas Dijkhoff is direct na Prinsjesdag naar de feestwinkel gestapt en heeft gevraagd om een flink pak proefballonnetjes. Het geeft niet waar het over gaat, dacht hij, als we maar potentiële kiezers weghalen bij Baudet en Wilders. We halen ze desnoods rechts in. Allereerst moesten mensen uit bepaalde wijken maar zwaarder gestraft worden als ze iets misdaan hadden. Toen dat grondwettelijk toch wel erg lastig werd, trok hij die keutel in en werd het een verbod op demonstraties bij de inkomst van Sinterklaas. Nou mag je zelf Klaas heten, maar dat maakt nog niet dat je je zo maar van alles kunt veroorloven. Als er één grondrecht bestaat in Nederland, is het wel het recht op demonstratie. Uiteindelijk bleken de anti-Zwarte Pietdemonstranten trouwens helemaal niet het probleem, maar eerder hun tegenstanders. Oké, vergissing zullen we maar zeggen.

Mark Rutte intussen, zette maar weer eens een brief in de krant, het AD deze keer. Een erg krachtige brief was het niet. Nederland vergelijken met een teer vaasje dat we dan met z’n allen, zeventien miljoen maal twee is vierendertig miljoen handjes moeten vasthouden. Ja dat kan natuurlijk nooit goed gaan. Maar daar ging het ook niet om. Het was maar een beeld voor ons “gave Nederland”. En over verkiezingen gesproken, wie iets beter keek, zag dat Rutte in zijn brief niet sprak als premier, al wilde hij dat wel graag doen voorkomen, hij was daar de partijleider van de VVD, het logo stond bovenaan en de VVD had de advertentie ook betaald. Dit zegt het AD er zelf over: De VVD trapt de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten vandaag af met een paginagrote krantenadvertentie van partijleider Mark Rutte. Opvallend is dat in die advertentie de naam VVD helemaal niet voorkomt. De advertentie is een open brief van Rutte aan ‘al die gewone normale mensen’, die hij in de tekst oproept om Nederland te beschermen.

Inmiddels is het januari en zijn er andere onderwerpen interessant voor Klaas en Mark. De mishandeling van hulpverleners door dronken of anderszins onbekwame oproerkraaiers met de jaarwisseling. In november verscheen het door het kabinet gevraagde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, daarin werd aangedrongen op een verbod op gevaarlijk vuurwerk, zoals vuurpijlen en knalvuurwerk. Daar is niets mee gedaan, sterker nog, nu, in januari zegt de premier, dat ze voorlopig ook niets gaan doen, eerst maar eens een onderzoek. Huh? Vervolgens zegt hij nog dat hij ze het liefst zelf in elkaar zou slaan, die raddraaiers, maar dat mag niet. Politie, Brandweer en Ambulancepersoneel zijn woedend. Want het klinkt wel flink, maar uiteindelijk gebeurt er niets. En dan is het met de volgende jaarwisseling weer net zo!

Allemaal praatjes voor de Bühne bij de VVD, puur verkiezingsretoriek.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over Klaas Dijkhoff en het Klimaatakkoord, daar kom ik nog op terug, vóór de verkiezingen, dat beloof ik.

Miriam Vaz Dias

Reacties   
0 #1 G. Hopster 13-01-2019 23:54
Dag Miriam, Voor Hans en jou ook alle goeds en gezondheid in 2019.
Heb je column uiteraard gelezen.
Je vat de koe bij de horens ,scherp en met humor verwoord.

Heb jij een toevallig een resencie geschreven
over het boek van Jane Gardam?
Een onberispelijke man.
Heb ik nodig voor ons boekenclubje.

Groet Giny
Citeer
Plaats reactie