Hoofdmenu

Lodewijk Asscher, houd de normen en waarden van de PvdA hoog!

 937 pvda wil meer daadkracht en kleur in het bestuur van geldrop mierloDeensesdp

In de weekendkrant van NRC stond een column van Kemal Rijken, politicoloog en schrijver. Daarin raadt hij de PvdA aan eens goed naar Denemarken te kijken. In dat land waren vorige week parlementsverkiezingen en de Socialistische partij won daar gigantisch, ten koste van de rechtse Deense volkspartij. De laatste ging van over de twintig naar nog geen negen procent. De PvdA deed het weliswaar niet slecht bij de Europese verkiezingen, maar het valt niet te ontkennen dat die winst alles te maken had met de persoon van Frans Timmermans.

Reden genoeg om eens te kijken naar waar die plotselinge groei van de Deense sociaaldemocraten vandaan komt.

Evenals in de meeste West-Europese landen was de partij namelijk het laatste decennium gedoemd tot de oppositie, van grote volkspartij naar een partij in de marge. Niet veel anders dan de PvdA dus. Rechts groeide in Denemarken nog veel harder dan bij ons, niet in de laatste plaats door het strikte asielbeleid dat de rechtse DVP nastreefde.

Mevrouw Mette Frederiksen, partijleider van de sociaaldemocraten, heeft het asielprogramma van de Rechtsen goed bekeken en vrijwel geheel overgenomen. Achterstandsbuurten werden al eerder, overigens met instemming van de sociaaldemocraten van dezelfde mevrouw Frederiksen, aangewezen als getto. Criminelen die daar vandaan komen, kunnen dubbele straffen krijgen, hetgeen leidt tot rechtsongelijkheid. Bovendien worden de plannen gesteund om vluchtelingen waardevolle spullen af te pakken, zodra ze in het land zijn.

Bootvluchtelingen die naar Denemarken willen, moeten zonder meer worden teruggestuurd. De Europese grenzen moeten dicht en asielzoekers uit Afrika moeten op dat continent in kampen worden ondergebracht en dan daar de asielprocedure afwachten. Dat laatste is zeker niet nieuw, Malik Azmani van de VVD stelde dat in 2015 al voor.* Op het eerste gezicht leek het niet gek, maar we schrijven inmiddels 2019 en er is nog geen land in Afrika dat ook maar in aanmerking wil of kan komen om die mensen allemaal op te vangen. Nog los van het feit, dat waar dat nu wel gebeurt, in Libië bijvoorbeeld, we niet eens kunnen spreken van menswaardige opvang. Of het nou mannen, vrouwen of kinderen zijn, men wordt in gevangenissen gestopt, slecht gevoed en regelmatig komt mishandeling voor.

Voor wie niet van rechts houdt, lijkt de overwinning van de Sociaal-Democratische Partij dus iets om blij van te worden, maar ik voel het niet zo. Het schuurt, als je jezelf sociaaldemocraat noemt en stemmenwinst boekt met een uitgesproken rechts programma waar het immigratie betreft. Dat lijkt op zieltjes winnen.

Als ik de PvdA was, zou ik er nog maar eens goed over nadenken. Ik zou ook wel willen dat rechts bij ons kleiner was. Maar de normen en waarden van je partij mag je niet op die manier verkwanselen.

Miriam Vaz Dias

* op 27 maart 2015 schreef ik over Malik Azmani

Plaats reactie