Hoofdmenu

Naar Israël emigreren? Ik niet!

Netanyahu roept zo hard en vaak als hij kan dat alle joden maar in Israël moeten komen wonen. Ze zijn allemaal welkom. Maar waarom voelt deze oproep dan niet goed? Er was een tijd dat ik zelfs  plaatsvervangende trots voelde als het om de staat Israël ging. Ze hadden daar toch heel veel bereikt! Waarom vind ik het dan nu zo moeilijk om Netanyahu te geloven?

 

 Ik zit met vragen:

Ben ik hier niet meer veilig? Zo voelt het nog niet. Ik wil niet bagatelliseren wat er de laatste maanden gebeurd is. Ik vind dat vreselijk en beangstigend. En dat zit hem vooral in de onberekenbaarheid. Wanneer en waar kan er weer iets gebeuren. Ja, dat kan in Nederland zijn, dat weet ik. Maar de kans dat er in Israël een aanslag gepleegd wordt, is mijns inziens vele malen groter.

Hoe zit het met het gelijkheidsbeginsel? Artikel 1 van onze grondwet zegt, dat iedereen die zich hier bevindt in gelijke omstandigheden gelijk behandeld dient te worden. Daar moet over gewaakt worden, wij zijn daar met ons allen verantwoordelijk voor en anders is daar de rechtspraak.  Is in Israël wel iedereen gelijk? Ik ben er niet zo zeker van. Gelijke kansen voor zwarte Afrikaanse joden bijvoorbeeld? Of voor Arabische inwoners van het land? Daar valt nog heel wat aan te verbeteren.  Om nog maar te zwijgen over de bezette gebieden.  Bezetting is inherent aan ongelijkheid, zou ik zeggen.

Is vluchten niet het slechtste wat je kunt doen? Is dat niet waar die misdadigers op zitten te wachten? Is het niet belangrijker dat wij met elkaar een muur vormen tegen die gewelddadige minderheid? Want een minderheid is het. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat het overgrote deel van onze Europese medeburgers van goede wil is.

Heeft Netanyahu geen dubbele agenda? Gaat het hem er ook niet om dat hij de meerderheid wil behouden bij komende verkiezingen?

In Frankrijk en Denemarken, maar ook hier in Nederland roept men om het hardst dat het land niet meer hetzelfde zou zijn, als de joden zouden vertrekken. Dat wil ik graag geloven, maar dat geldt ook voor alle andere groepen in de samenleving. 

Voor een gezonde samenleving is diversiteit en het respecteren daarvan, het allerbelangrijkste. Hier én in Israël.

Miriam Vaz Dias                                                                                                                            

Plaats reactie