Hoofdmenu

Recensies

Een dochter, op zoek naar haar vader en naar zichzelf

 Duintjer

Kim wordt geboren in de jaren zeventig en dat is zeer goed te merken. Haar ouders noemt ze bij de voornaam en haar vader, Edward is een onvervalste hippie. Anna is een heel zorgzame moeder, maar wel een die zich door haar partner in de steek gelaten voelt. Hij is weinig betrokken bij zijn gezin. Hoewel hij een zeer gewaardeerd wiskundeprofessor is, ligt zijn grote liefde in de oosterse filosofie. Als de door Edward geadoreerde Prem Jiva op bezoek komt, wil Edward dat hij blijft slapen.

Zijn moeders wil was in gietijzer gegoten

 IngedeBever

Als negentienjarige komt Inge de Bever als eerstejaarsstudente in Leiden aan. Het is dan 1979. Ze krijgt een kamer in een studentenflat, waar ook Ilhan Aksoycan woont. Hij is een Turkse student van vierentwintig jaar, die in Delft zijn masterstudie doet, na een bachelor in Ankara. De twee raken bevriend en als die vriendschap liefde wordt, besluiten ze te trouwen. Inge is nog jong, ze zouden ook geen haast gehad hebben, ware het niet dat na het afstuderen van Ilhan de Nederlandse overheid hem geen verblijfsvergunning wil geven voor hij een baan heeft en zijn nieuwe werkgever - want de baan is er al - geen werkvergunning verstrekt als hij geen verblijfsstatus heeft.

Angst houdt je in de ban in dit boek van Julian Barnes

JBarnes

Dmitri Dmitrïevitsj Sjostakovitsj was een van de belangrijkste Russische componisten van de vorige eeuw. Hij groeide op in het Stalinistische Rusland, waar niemand zeker wist of wat hij deed acceptabel was voor het regime, waar iedereen verraden kon worden door zijn buurman of neef, zijn collega of ondergeschikte. Viel je het ene moment in de smaak, dan kon je het volgende opgepakt worden als dissident.

Julian Barnes, een van de meest gewaardeerde Engelse schrijvers van vandaag,

Kennismaken met Elena Ferrante... of toch niet?

FerranteFrantumaglia

Elena Ferrante heeft al jaren een plaats op de bestsellerlijsten in Italië, de VS, Frankrijk en Engeland, maar zeker ook in België en Nederland is ze een gewild auteur. Het zou dan ook niet vreemd zijn, als we haar regelmatig in praatprogramma’s of op foto’s in literaire bladen zouden tegenkomen. Niets is echter minder waar. De schrijfster koos ervoor om zelf buiten beeld te blijven. Des te meer is er óver haar persoon geschreven en gespeculeerd. Wie is zij (of hij wellicht)?

Frantumaglia is bedoeld als kennismaking met de vrouw achter het pseudoniem. Al in 2003 besloten haar uitgevers en Elena Ferrante zelf dat het goed zou zijn een tipje van de sluier op te lichten.

Griekse mythen boeiend, op zijn Stephen Fry's verteld!

 HeldenFry

In de jaren zestig werd aan ons, leerlingen van een lyceum, eenmaal in de week de Griekse mythologie voorgelegd. Gezegend met een enthousiaste docent, kregen wij de prachtige verhalen over Zeus, Hera en Herakles opgedist. Ter ondersteuning diende de toentertijd bekende pocket Griekse Mythen en Sagen van Gustav Schwab. Het waren gouden lesuren. Waardevol was de kennis over de oude Grieken ook, aangezien vrijwel elke grote toneelschrijver en componist wel gebruik gemaakt heeft van de thematiek.

Stephen Fry, hooggewaardeerd Engels acteur,

Kleine vlammetjes van vaderliefde in de Piëmontse bergen

tussentweewerelden

Leo Guerrieri is journalist. Als zijn vrouw Chiara overleden is, trekt hij zich helemaal terug uit het sociale leven. De enige van wie hij zich nog iets aantrekt, is zijn geliefde dochter Nina. Zij is sociaal juist zeer bewogen en ziet haar vader verkommeren. In een tehuis waar ze coschappen loopt voor haar medische studie, ontmoet ze Martino. De jongen is wees en legt nauwelijks contact met anderen. Nina stelt haar vader voor om Martino in huis te nemen. Leo doet dat en al gauw merkt hij dat Martino hem geen “last” bezorgt, al heeft hij soms onverwachts woedeaanvallen. Uit testen en gesprekken met een psycholoog blijkt, dat Martino het syndroom van Asperger heeft.